Fideelia Roots: avaldan meelt, sest see on mu põhiseaduslik õigus

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fideelia-Signe Roots
Fideelia-Signe Roots Foto: Erakogu

Täna, Reformierakonna sünnipäeval Tartus Raekoja platsil toimuvale ülbe ja valeliku poliitika vastasele meeleavaldusele on minemas ka Fideelia Roots, keda laiem avalikkus tunneb kui naiste õigustele tähelepanu juhtivat aktivisti. Fideelia on selleks kasutanud küll üsna äärmuslikke võtteid - kõndinud avalikes kohtades palja ülakehaga - kuid eesmärgini on naine kahtlemata jõudnud.

Fideelia ütles, et tunnetab juba pikemat aega kogu maailmas kapitalismi ja demokraatia kriisi. «Lõhe rikaste ja vaeste, valitsuse ja rahva vahel aina kasvab. Paljud on mõistnud, et endist viisi jätkata ei saa ning on asunud vana süsteemi sisse ehitama uut, kus kehtiks võrdsus ja tõeline demokraatia,» viitab naine suuremale eesmärgini, mis on ka teda sundinud tänavale oma meelt avaldama astuma.

Tõsi, Fideelia tunnistab, et tegu on aeganõudva osalusdemokraatliku protsessiga. «Usun, et seetõttu on toimumas veel hulgaliselt streike ja meeleavaldusi nii meil kui mujal. Probleeme on nii palju, et neid üles lugedes saaks internetis ruum otsa,» arvab staarfeminist ja soovitab kõigil, kel vähegi võimalik minna tänasele meeleavaldusele.

Kuulu järgi olevat meeleavalduse taga osaliselt ka opositsioonijõud, kuid Fideelia kummutab need vandenõuteooriad juba eos. «Ma ei kuulu ühtegi erakonda ning kui mõned poliitilised performance’id välja arvata, olen oma elu üsna poliitikakaugelt mööda saatnud. Nagu enamikke inimesi, nii paneb ka mind tegutsema vastuolulisus, dialoogi puudumine, hämamine, ülbitsemine ja ebaõiglus,» põhjendab noor naine ja märgib, et iga ühe elus jõuab kätte hetk, kui saabub teadmine, et kui midagi kohe ei tee, võib hiljem vaid kahetseda.

«Avaldan meelt, sest see on mu põhiseaduslik õigus, lisaks on ka meeleavaldamiseks küllaga põhjust. Poliitikud, kes on unustanud, et nad on rahva teenrid, peavad end rahva valitsejaiks,» märgib Fideelia.

«Uhkustatakse statistikaga, mis näitavat, kui hästi Eestil läheb. Siinkohal on paslik Nõukogude Liitu meenutada. Ka siis suundusime pidevalt tõusvas joones kommunismi helguse poole - ainult väikesed vead siin-seal tuli ära parandada. Riigijuhid pidasid end asendamatuks, täpselt nagu nüüd. Me teame, kuidas kõik lõppes ning ega seda praegugi kauaks enam jätku, sest rahva eneseväärikus on juba pead tõstnud. Arstide ja õpetajate streik ning ACTA-vastane meeleavaldus on näidanud, et vanaviisi edasi minna ei saa. Avaldan meelt, kuna kaotada ei ole midagi, aga võita on parem tulevik,» ütleb Fideelia, kelle meelest käed rüpes istumine sihile ei vii.

Staarfeminist on nõus, et meeleavaldus, mis toimub täna Reformierakonna sünnipäeval, on suunatud laiemalt ülbe ja valeliku poliitika vastu, kuid võiks toimuda ka mõnel teisel päeval ja ükskõik, millise Eesti erakonna kontori ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles