Mehed, julgemalt!

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem loovust: Kalle Aasamäe 
soovitab erksaid pisidetaile, olgu need või punased traksid.
Rohkem loovust: Kalle Aasamäe soovitab erksaid pisidetaile, olgu need või punased traksid. Foto: Jelena Rudi

See vähene, mida Eesti moekunst Eesti meestele hiljutistel moeetendustel pakkus, on teie ees: Kalle Aasamäe retropilk läinud kümnenditele, Antonio jahmatavalt julged värvilaengud ja Katrin Kuldma flirt tüüne klassikaga.

Kõigepealt Antonio ehk Aivar Lätt, kes oma punastes, rohelistes ja oranžides toonides ülikondadega Tallinna moenädala publiku õhevile ajas – midagi nii hullutavat meestele kui tema Baltmani märgi all tehtud erikollektsioon ei näe siinsetel moelavadel just tihti. Põhjamaiselt karge vorm ja lõunamaiselt ergas värv, ütleb Antonio ise.

Muidugi lisandub sellele praegu ülekaalukalt meestemoodi valitsev napipoolne siluett, kus pintsak on tihti pisut ülespoole viidud vöökohaga ja püksidki hoiavad koolipoisilikult kukekamat joont. Ning mis seal salata, keha järgivat rätsepaülikonda matkiv ülikond, eriti selle kahe nööbiga üherealine variant, on meestemoes endiselt hitt.

Paha ei tee seejuures retrohõngulised kangad, olgu siis tviid, luksuslik villane, samet või velvet. Ka kaamelikarva mantel, ruudupintsak, ühekordne lipsusõlm ja värviline rinnarätt on detailid, mida ajaga kaasas käiv mees võiks nähtu põhjal garderoobi sobitada.  

Kalle Aasamäe aga tuletas oma Kalle HT rõivamärgi all tehtud rõivastega meelde 1980. aasta Moskva olümpiamänge ja mõtles muigamisi tugitoolisportlastele. Iseenda üle tuleb suuta nalja heita, arvab ta.

Nii esitleski ta tulevaks kevadeks 1970ndate-80ndate stiilist mõjutatud pintsakuid-pükse ja sportlikke trikotaažist T-särke, maikasid ja vabaajapükse, millel kõigil mõni Moskva olümpiamängude kuldmedalisti nimi. Iroonilises võtmes etendus kuulus asja juurde.

Meestemoe tendentsidest sel sügisel ja ka laiemalt rääkides toobki Aasamäe esile, et tagasi on tulnud eelmise sajandi 70ndad-90ndad, kus hinnas oli mehelikkus. Mood on muutunud konkreetsemaks, kadunud on liigne androgüünsus, lõiked on kindla vormiga. Ka kangaste faktuur ja värv on muutunud vabamaks ning annavad võimaluse rohkemateks tõlgendusteks.

Meestel, ja üldse kõigil, soovitab Aasamäe olla riietuse suhtes loovamad. Ja kui milleski kaheldaksegi, kutsub ta nõu küsima oma ala asjatundjalt. «Et sügis ja talv on meie kliimas üsna värvivaesed, võiks riietusele mõne detailiga julgelt värvi lisada: sall, kindad, peakate, kott, jalatsid,» kõlab tema esimene nõu neile, kes garderoobis väikest uuenduskuuri teha tahavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles