Üksindus on külm

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsepõlvest saati seostavad inimesed soojust turvatunde ja ohutusega. Jahedusega seostuvad aga kalgid ja ebasõbralikud inimesed.

Sellest mõttest haaratuna asus Northwesterni ülikooli psühholoog Chen-Bo Zhong uurima, kas kõrvalejäetus võib ka päriselt jahedustunnet tekitada, kirjutab Daily Mail.

Ühes eksperimendis palus Zhong poolel grupil mõelda ajale, mil nad tundsid end hüljatuna ning teisel poolel mõelda sellele, mil nad tundsid, et kuuluvad kuhugi gruppi. Seejärel paluti neil hinnata toa temperatuuri, kus nad olid.

Huvitaval kombel märkisidki kõrvalejäetusele mõelnud inimesed toa temperatuuri palju madalamaks kui need, kes kujutlesid, et kuuluvad mingisse gruppi. Sellest võib järeldada, et üksindustunne tundub tõepoolest jahe.

Colorado ülikooli psühholoog Lawrence Williams tegi teise eksperimendi, milles anti osalejatele kätte tass kuuma kohvi või külma veega ning seejärel paluti neil hinnata võõra inimese iseloomu. Sooja tassi hoidjad hindasid võõrast palju sõbralikumaks kui need, kel oli käes külm jook.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles